Een open boek

 

Ik ben een open boek. Als je mij neerlegt, waaier ik vanzelf open. Mijn schatten staan op als driedimensionale bouwwerken in vrolijke kleuren, gedragen door een stevige kaft.

De maakster van de pop-up afbeeldingen heeft mijn aquarelillustraties met veel passen en meten en grote vakmanschap subliem in elkaar gezet.

Je raakt niet uitgekeken op mij, want iedere bladzijde bevat een geheim, een schat, een verrassing, zodra je je ogen goed de kost geeft. Voorzien van een korte tekst: anekdotes over het leven van alledag. Veel tekst is overbodig, want de pop-up kunstwerken vertellen mijn verhaal.

Voorzichtigheid is geboden voor wie mijn boek wil inzien. Na het bezichtigen van het bouwwerkje dien je het voorzichtig terug te vouwen in zijn oorspronkelijke vorm en dan pas de bladzijde om te slaan. Mijn boek is geschikt voor alle leeftijden en voor personen die net iets anders zijn en oog hebben voor schoonheid. Jonge kinderen kunnen alleen onder begeleiding van een volwassene het boek bezichtigen.

Door de jaren heen hebben vele neuzen in mijn boek gezeten. Hebben de kleuren van de prenten hun helderheid verloren. Zijn sommige verbindingen – ondanks voorzichtige handen – losgeraakt en weer met een paperclip of plakbandje gerepareerd.

Ik betreur het dat mijn pop-up boek tegenwoordig vanzelf openspringt, terwijl ik zo van een nette buitenkant houd. Waardoor ook personen waarvoor dit boek niet geschikt is, zowaar een blik kunnen werpen op mijn binnenkant.

Dit bericht is geplaatst onder .