Uit de schaduw in het licht

‘Ik heb een aantal columns van je gelezen op de site van de PVN. Ik vind ze prachtig, bijna poëtisch geschreven.’ Een journalist introduceert zich via de mail. Voor een zorgbijlage van diverse regionale bladen in Nederland wil ze mensen interviewen over hoe zij omgaan met hun ziekte. ‘Er komt dan ook een fotograaf bij je langs.’
Iets in mij maakt een sprongetje. Na een langdurig herstel van een zware burn-out heb ik geruime tijd achter de schermen in de schaduw geleefd. Uit de wind en beschut tegen zware regens. In het levensritme van een trage schildpad, mijn broosheid veilig verborgen onder een hard pantser. Als een mol met mijn gevoel als innerlijke kompas ondergronds gravend aan mijn herstel, om mij vervolgens weer bovengronds te wentelen in een kleurrijk palet van creatieve energieschenkende activiteiten. Ongebaande wegen leidden mij naar talenten waarvan ik niet wist dat ik ze had. Op kruispunten moest ik beslissen: ga ik links- of rechtsaf? Wat neem ik verder op deze weg met mij mee en wat laat ik achter?

Ruim acht jaar later heeft de schildpad haar levensritme iets versneld. Heeft ze moedig een reeks angsten overwonnen. Leeft ze meer bovengronds, terwijl een deel ondergronds doorgraaft. Is ze meer uit haar schaduw gestapt en geniet ze weer van het licht. Toont ze haar kwetsbaarheid veel vaker, waardoor haar pantser is verzacht.

Een jong meisje klapt enthousiast in haar handen. Het meisje dat met veel plezier verhaaltjes verzon en onbezorgd voor een groot publiek toneel speelde of uit volle borst op het podium liedjes zong. Gewoon, omdat ze ervan genoot! Dan raakt een vrouwenhand zachtjes de enthousiaste handen aan. Het meisje kijkt op en ontmoet een ernstige blik, die langzaam ontdooit. Een mooie lach verschijnt op het gezicht van de vrouw, die graag kennis doorgeeft. ‘Laten we onze handen ineenslaan’, zegt ze kordaat. Ze pakt de hand van het meisje en tilt die triomfantelijk omhoog. Het meisje lacht.‘Mag ik dan ook reclame maken voor mijn ontspanningsboeken voor kinderen?’ mail ik terug.

 

 

Dit bericht is geplaatst onder .