Informatie over psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening die gekenmerkt wordt door rode plekken met een witte schilfering. Naast pijn en jeuk kunnen er gewrichtsklachten optreden.

Psoriasis komt in verschillende vormen voor. De meest voorkomende is psoriasis vulgaris, ‘gewone’ psoriasis. Deze vorm is herkenbaar aan de duidelijk begrensde, rode, schilferende plekken. Deze plekken komen vooral voor op de strekzijde van de ellebogen, knieën en op de rug boven de billen. Maar de plekken kunnen ook op andere delen van het lichaam voorkomen, bijvoorbeeld op de hoofdhuid. De Latijnse naam voor deze vorm is psoriasis capties.

Wanneer de grote huidplooien zijn aangedaan, spreekt men van psoriasis inversa ofwel omgekeerde psoriasis. Bij deze vorm ontbreken vaak de schilfers.

Bij veel mensen met psoriasis zijn de nagels ook aangetast. Nagelpsoriasis ofwel psoriasis unguium kan voorkomen op één nagel, maar ook op alle nagels van de handen en voeten. Vaak zitten er putjes in de nagelplaat en zijn er bruine verkleuringen te zien. Soms laat de nagel zelfs los.

Bij sommige mensen zijn de psoriasisplekken groot en zitten ze over het hele lichaam. Bij anderen gaat het om talrijke, druppelgrote plekjes. We spreken dan van psoriasis guttata. Druppelpsoriasis houdt meestal slechts enkele weken aan en ontstaat vaak door een aantoonbare prikkel, zoals stress of een infectieziekte (bijvoorbeeld keelontsteking).

Een andere weinig voorkomende vorm is de pustuleuze psoriasis ofwel puistjespsoriasis. Met vocht gevulde blaasjes (pustels) kunnen voorkomen op het hele lichaam (ook wel psoriasis Von Zumbusch genoemd) of alleen op de handpalmen en voetzolen (ofwel de ziekte van Andrews en Barber).

Bij psoriasis universalis doet de hele huid mee, die dan helemaal rood kan zijn. Deze vorm kan ernstig zijn, maar komt gelukkig weinig voor.

Ongeveer 5 tot 10% van de mensen met psoriasis krijgt ook last van gewrichtklachten. Deze vorm heet artritis psoriatica (AP). AP verschilt in ernst van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben een ernstige vorm van psoriasis en nauwelijks gewrichtsklachten. Anderen hebben veel gewrichtsklachten en weinig last van hun huid. De huid- en gewrichtsklachten ontwikkelen zich meestal niet gelijktijdig. Artritis betekent gewrichtsontsteking en AP is dan ook een reumatische aandoening. Meestal gaat het om de kleine gewrichten van handen en voeten. Maar ook grote gewrichten, zoals in een knie of elleboog, kunnen ontstoken raken.

Psoriasis komt dus in verschillende vormen voor. De huidafwijkingen zijn vaak zo herkenbaar dat de huidarts (dermatoloog) meestal direct de diagnose kan stellen. Om de ernst van de psoriasis te bepalen, gebruikt hij de zogeheten PASI-score. PASI staat voor Psoriasis Area and Severity Index ofwel psoriasisindex voor uitgebreidheid en ernst. De huidarts gebruikt de PASI-score om het effect van een behandeling te meten.

gezonde huid

gezonde huid

psoriasis huid

psoriasis huid